A Chrome-ban tárolt jelszavak megtekintése és kezelése

Az „automatikus kiegészítés” funkció a Chrome-ban csodálatos. HA összetett és erős jelszavakat használunk online fiókjainkhoz, akkor valószínűleg nem fogunk emlékezni rájuk. Ezért elengedhetetlen, hogy tudjuk, hogyan lehet a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban hozzáférni, megtekinteni és kezelni a Google Chrome-fiókunkba mentett kulcsokat .

Jelszó mentése a Google Chrome böngészőben

Az első dolog, amit meg kell tennünk a kezelés megkezdése előtt, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy aktiváltuk a jelszavak mentését .

  • Androidról : Megnyitjuk a Chrome-ot, és rákattintunk a menü gombra (3 függőleges pont, a jobb felső sarokban), és lépjünk a " Beállítások -> Jelszavak " elemre . Ezen az új képernyőn ellenőrizzük, hogy a " Jelszavak mentése" fül aktiválva van-e.

  • Asztali számítógépen : Kattintson a felhasználó ikonjára a böngésző tetején, majd kattintson a "Jelszavak" gombra. Ugyanezt megtehetjük úgy is, hogy a címsorba beírjuk a "chrome: // settings / passwords" szót. Miután beléptünk a jelszókezelő képernyőbe, ellenőrizzük, hogy a " Javasoljuk a jelszavak mentését " fül be van-e kapcsolva.

Most egy olyan oldalt töltünk be, amelyhez bejelentkezés szükséges. Miután az űrlapot kitöltöttük hitelesítő adatainkkal, a Chrome megkérdezi tőlünk, hogy el akarjuk-e menteni a jelszót. A " Mentés " lehetőséget választjuk .

Ha a " Soha " gombra kattintunk, a jelszó hozzáadódik a " Soha nem mentett " listához. Ily módon, amikor belépünk az adott weboldalra, manuálisan kell megadnunk a hozzáférési jelszót.

Feltéve, hogy a hitelesítő adatok mentését választottuk, a bejelentkezési űrlap legközelebbi betöltésekor a Google automatikusan kitölti a felhasználónevet és a jelszót . Ha egynél több felhasználónk van az oldalhoz, kattintson a felhasználói mezőre, és válassza ki a kívánt fiókot.

Hogyan lehet eltávolítani a jelszót a "Soha nem mentett" listából

Egy ponton előfordulhat, hogy nem akarjuk, hogy a Google elmentse a jelszót, és inkább saját kezűleg írjuk be kézzel. Valami érthető az érzékeny hitelesítő adatokkal, például az útválasztóhoz vagy a bankszámlánkhoz való hozzáférési adatokhoz.

Ebben az esetben, amikor a Chrome megkérdezi tőlünk, hogy el akarjuk-e menteni a jelszót, akkor a "Soha" gombra kattintunk. Éppen ellenkezőleg, ha eljön az ideje, meg akarjuk fordítani ezt a helyzetet, akkor csak a " Beállítások -> Jelszavak" menüpontra kell lépnünk, és a " Soha nem mentett " szakaszra kell görgetnünk.

Itt jelenik meg az összes webhely, amelyen letiltottuk az automatikus mentést. Ha bármelyik oldalt el akarjuk távolítani a listáról, akkor csak a kérdéses URL mellett található "X" -re kell kattintanunk.

Így amikor legközelebb bejelentkezünk arra az oldalra, a Chrome újra megkérdezi tőlünk, hogy emlékezni akarunk-e a hozzáférési adatokra.

A mentett jelszavak megtekintése a Google Chrome-ban

Ha meg akarjuk tekinteni azokat a jelszavakat, amelyeket a Google-fiókunkban tároltunk a böngészőben, akkor csak a " Beállítások -> Jelszavak" menüpontra kell visszamennünk , a számunkra érdekes fiókhoz lépni és a szem ikonra kattintani . A jelszó egyszerű szöveggel jelenik meg a képernyőn.

Megjegyzés: Ha jelszóval védett számítógépről lépünk be, akkor meg kell adnunk a számítógép felhasználónevét és jelszavát, hogy lássuk a jelszót.

Hogyan lehet exportálni egy listát az összes megjegyzett jelszóval

Ha bármilyen okból meg akarjuk exportálni az összes jelszót, és saját fájlba menteni őket, akkor a következőképpen tehetjük meg:

  • Megnyitjuk a Chrome beállítások menüjét a " Beállítások -> Jelszavak" részben .
  • Közvetlenül a mentett jelszavak listája felett kattintson a menü gombra, és válassza az " Jelszavak exportálása " lehetőséget.

  • A Chrome figyelmeztető üzenetet jelenít meg. Kiválasztjuk az " Jelszavak exportálása " lehetőséget.

  • Végül kiválasztjuk azt az utat, ahová a létrehozott fájlt CSV formátumba szeretnénk menteni .

Világosnak kell lennünk abban, hogy ez a fájl, amely tartalmazza az összes kulcsunkat , nincs titkosítva . Tehát, ha valaki kinyitja, egyszerű szöveges formában és védelem nélkül láthatja online fiókjaink hitelesítő adatait. Ez nagy kockázatot jelent a biztonságunkra: csak akkor tegye meg, ha ez feltétlenül szükséges.

Hogyan törölheti a Chrome-ban tárolt jelszavakat

Ha tévedésből kattintottunk egy olyan jelszó mentésére, amelyet már nem használunk, vagy egyszerűen nem akarunk bizonyos hitelesítő adatokat elmenteni, a Google engedélyezi számunkra azok törlését.

A korábbi alkalmakhoz hasonlóan visszatérünk a Chrome jelszókezelési menüjéhez, elmegyünk az elfelejteni kívánt fiókra, és rákattintunk a szem mellett található legördülő menüre. Kattintson az " Eltávolítás " gombra .

Ily módon, ha újra bejelentkezünk az említett URL-re, a Google újra megkérdezi tőlünk, hogy el akarjuk-e menteni a hitelesítő adatokat.

Éppen ellenkezőleg, ha egyszerre törölni akarjuk a Chrome-ban tárolt összes jelszót , akkor ezeket a lépéseket kell végrehajtanunk:

  • Megnyitjuk a Chrome beállítások menüjét, és megnyitjuk a „ Speciális beállítások ” lehetőséget.

  • Lemegyünk és rákattintunk a " Böngészési adatok törlése " gombra .

  • Ebben az új ablakban rákattintunk a " Speciális beállítások " gombra , megjelöljük az " Időintervallum: Minden " lehetőséget, aktiváljuk a " Jelszavak és egyéb hozzáférési adatok " négyzetet, és töröljük a többi rendelkezésre álló négyzet bejelölését. Végül kattintson az " Adatok törlése " gombra az összes tárolt jelszó teljes törléséhez.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez a folyamat visszafordíthatatlan. Ezért győződjünk meg róla teljesen, mielőtt ekkora akciót hajtunk végre. Ha nem, akkor jobb a memóriánk, ha legközelebb megpróbálunk bejelentkezni valahova!

Telepítve van a Telegram ? Minden nap legjobb bejegyzést kaphat csatornánkon . Vagy ha úgy tetszik, mindent megtudhat a Facebook oldalunkról .